- Kvinnor och äppelträd (1933)
Boken finns inläst av Gunilla Nyroos på Klassiska Kvinnor Bonniers Audio. Den går att beställa på www.bonnieraudio.se - Sallys söner (1934)
- Rågvakt (1935)
- Mor gifter sig (1936)
En filmatisering från 1979 av romanen finns som teveserie i sju delar på SVT:s Öppet arkiv.
- Drottning Grågyllen (1937)
- Motsols (1937)
- Kyrkbröllop (1938)
- Kungens rosor (1939)
- Vägen under stjärnorna (1940)
- Brandliljor (1941)
- Armén vid horisonten (1942)
- Den osynlige älskaren (1943)
- Bakom svenskvallen (1944)
- Kärlek mellan krigen (1947)
- Livets fest (1949)
- Jag möter en diktare (1950)
- Du är den enda (1952)
- Kvinnorna på Kummelsjö (1955)
- Klockorna vid sidenvägen (1957)
- Hemligheten (1959)
Moa, mod och medelklass
Författaren Lena Kallenberg skriver i Dala-Demokraten, oktober 2017, om ett seminarium om Moa Martinson och vilka reaktioner ordet ‘arbetare’ gav upphov till.
Moa hjälpte läsarna förstå klassamhället
50 år efter Moa Martinsons död förklarade tidningen Arbetaren varför hennes verk fortfarande är aktuella. Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap samt författarna Susanna Alakoski och Anneli Jordahl intervjuas.
Moa Martinson Skrift och drift i 30-talet
Ebba Witt-Brattström, Moa Martinson Skrift och drift i 30-talet, 1988. Avhandling.
(Kan beställas från Moas Vänner. Se fliken Produkter.)
Moa Martinson Ordet och kärleken
Kerstin Engman, Moa Martinson Ordet och kärleken, 1990. Biografi.
(Kan beställas från Moas Vänner. Se fliken Produkter.)
Moa Martinson om den svenska maten
I ett roligt inslag i “Radion träffade” kan vi höra hur Moa Martinson år 1962 attackerar den moderna maten och raljerar över bland annat pizzan (pissan). Hon tycker att man ska äta på enkelt svenskt vis: spickesill och slarvsylta. Ur Radion träffade: Moa Martinson (1962)
Lyssna på Sveriges Radios webbsida: sr.se
Moa Martinson pratar i radio om musik
I ett radioinslag 1946 talar Moa om musik och försvarade bland annat dragspelsmusik.Att föredra Gnesta-Kalle framför Beethoven var lite magstarkt för en del musikkritiker.
Moa Martinson på torpet
Kort journalfilm från 1954 om författaren Moa Martinson i hennes torpstuga, ur SVT:s Öppet arkiv. Speaker: Bengt Feldreich
Moa- en kvinnas kärlek och längtan
Filmen går att beställa på www.discshop.se
40-talsfilm med Moa på torpet
På filmarkivets hemsida finns en fin film om arbetarrörelsen, bildning och böcker från 1947. Filmen innehåller ett besök hos Moa på hennes torp Johannesdal (09:40 in i filmen). Se www.filmarkivet.se
Författarsamtal
Författarsamtal med Ebba Witt Brattstöm och Håkan Blomqvist. Inledningen till Ebba Witt-Brattströms föreläsning om Moa Martinson på Stadsbiblioteket i Norrköping i november 2014. (https://www.youtube.com/watch?v=SwLvFRc0VkY)
Moa och Kulturföreningen Fogelstad
Under åren 1925–1954 drevs en kvinnlig medborgarskola på Fogelstad. Den var politiskt och religiöst obunden, stod fri från staten och var öppen för kvinnor i alla samhällsklasser. Målet var att kvinnorna, som äntligen fått rösträtt 1921, skulle få både teoretiska kunskaper, mod och självförtroende, skulle lära sig argumentera och debattera för att bli aktiva, engagerade medborgare. Fogelstad betydde en hel del för Moa. Föreningen finns på www.fogelstad.org. Ulrika Knutsson har gjort en dokumentär om Fogelstad där Moa förekommer: https://www.youtube.com/watch?v=SVS1x-qPT7A
Vandra i Moas fotspår i Norrköping
Promenera i Norrköping och besök några platser förknippade med Moa Martinsons barndom där. Karta, bilder och texter. (http://www.norrkopingsstadsmuseum.se/wp-content/uploads/moa-martinson.pdf)
Harry, kom hem
Åren 2004 och 2005 gjorde Kerstin M Lundberg och Katarina Wikars tre radioprogram om Harry och Moa Martinson. Programmen återutsändes i januari 2019, i något nerklippt form, i programmet “Lundströms special” i radions P1. Det tredje programmet, “Harry kom hem!”, handlar om Moa och Harry och deras stormiga konstnärsäktenskap. Här kan du höra programmet, där vi bl.a. får besöka Moas torp och höra Moas sondotter Harriet Thurgren m.fl.
Moas Betty-serie
Författaren och 2014 års Moa-pristagare Kristina Sandberg har i en understreckare i Svenska Dagbladet skrivit om Moas fyra böcker om Betty. I avsnitt 11 i podcasten Hemmafru samtalar Kristina om Betty-böckerna med konstnären Sven Teglund.
Torparhustrun som erövrade ett land
Litteraturväven är ett poddradioprogram från Oxelösunds bibliotek, som lyfter fram gestalter ur litteraturhistorien. Kring den 20 varje månad sänds ett nytt avsnitt. Ett av programmen handlar om Moa Martinson: Torparhustrun som erövrade ett land. Programmet är gjort av Jonas Stål, och Beatrice Berg och Dick Lundberg står för inläsningarna.
Moa Martinson – Landsmodern
Den 7 februari 2019 hade Maj Wechselmanns film om Moa Martinson premiär. Här finns en trailer om filmen. Wechselmann arbetar också med en bok om Moa och Harry och här kan du läsa ett utkast.
När Moa mötte Harry
“Det kan låta som en saga att två av Sveriges mest kända författare möttes och fattade tycke.” Så skrev Peter Bergström den 6 maj 2020, och tillägger att det var en saga kantad inte bara av kärlek utan också av svårigheter. Här kan du läsa Peter Bergströms text, publicerad på KB:s hemsida.