Av och om Moa

Bibliografi

 • Kvinnor och äppelträd (1933)
  Boken finns inläst av Gunilla Nyroos på Klassiska Kvinnor Bonniers Audio. Den går att beställa på www.bonnieraudio.se
 • Sallys söner (1934)
 • Rågvakt (1935)
 • Mor gifter sig (1936)
  En filmatisering från 1979 av romanen finns som teveserie i sju delar på SVT:s Öppet arkiv.
 • Drottning Grågyllen (1937)
 • Motsols (1937)
 • Kyrkbröllop (1938)
 • Kungens rosor (1939)
 • Vägen under stjärnorna (1940)
 • Brandliljor (1941)
 • Armén vid horisonten (1942)
 • Den osynlige älskaren (1943)
 • Bakom svenskvallen (1944)
 • Kärlek mellan krigen (1947)
 • Livets fest (1949)
 • Jag möter en diktare (1950)
 • Du är den enda (1952)
 • Kvinnorna på Kummelsjö (1955)
 • Klockorna vid sidenvägen (1957)
 • Hemligheten (1959)

Moa, mod och medelklass

Författaren Lena Kallenberg skriver i Dala-Demokraten, oktober 2017, om ett seminarium om Moa Martinson och vilka reaktioner ordet ‘arbetare’ gav upphov till.

Moa hjälpte läsarna förstå klassamhället

50 år efter Moa Martinsons död förklarade tidningen Arbetaren varför hennes verk fortfarande är aktuella. Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap samt författarna Susanna Alakoski och Anneli Jordahl intervjuas.

Moa Martinson Skrift och drift i 30-talet

Ebba Witt-Brattström, Moa Martinson Skrift och drift i 30-talet, 1988. Avhandling.
(Kan beställas från Moas Vänner. Se fliken Produkter.)

Moa Martinson Ordet och kärleken

Kerstin Engman, Moa Martinson Ordet och kärleken, 1990. Biografi.
(Kan beställas från Moas Vänner. Se fliken Produkter.)

Moa Martinson om den svenska maten

I ett roligt inslag i “Radion träffade” kan vi höra hur Moa Martinson år 1962 attackerar den moderna maten och raljerar över bland annat pizzan (pissan). Hon tycker att man ska äta på enkelt svenskt vis: spickesill och slarvsylta. Ur Radion träffade: Moa Martinson (1962)
Lyssna på Sveriges Radios webbsida: sr.se

Moa Martinson pratar i radio om musik

I ett radioinslag 1946 talar Moa om musik och försvarade bland annat dragspelsmusik.Att föredra Gnesta-Kalle framför Beethoven var lite magstarkt för en del musikkritiker.

Moa Martinson på torpet

Kort journalfilm från 1954 om författaren Moa Martinson i hennes torpstuga, ur SVT:s Öppet arkiv. Speaker: Bengt Feldreich

Moa- en kvinnas kärlek och längtan

Filmen går att beställa på www.discshop.se

40-talsfilm med Moa på torpet

På filmarkivets hemsida finns en fin film om arbetarrörelsen, bildning och böcker från 1947. Filmen innehåller ett besök hos Moa på hennes torp Johannesdal (09:40 in i filmen). Se www.filmarkivet.se

Författarsamtal

Författarsamtal med Ebba Witt Brattstöm och Håkan Blomqvist. Inledningen till Ebba Witt-Brattströms föreläsning om Moa Martinson på Stadsbiblioteket i Norrköping i november 2014. (https://www.youtube.com/watch?v=SwLvFRc0VkY)

Moa och Kulturföreningen Fogelstad

Under åren 1925–1954 drevs en kvinnlig medborgarskola på Fogelstad. Den var politiskt och religiöst obunden, stod fri från staten och var öppen för kvinnor i alla samhällsklasser. Målet var att kvinnorna, som äntligen fått rösträtt 1921, skulle få både teoretiska kunskaper, mod och självförtroende, skulle lära sig argumentera och debattera för att bli aktiva, engagerade medborgare. Fogelstad betydde en hel del för Moa. Föreningen finns på www.fogelstad.org. Ulrika Knutsson har gjort en dokumentär om Fogelstad där Moa förekommer: https://www.youtube.com/watch?v=SVS1x-qPT7A

Vandra i Moas fotspår i Norrköping

Promenera i Norrköping och besök några platser förknippade med Moa Martinsons barndom där. Karta, bilder och texter. (http://www.norrkopingsstadsmuseum.se/wp-content/uploads/moa-martinson.pdf)

Harry, kom hem

Åren 2004 och 2005 gjorde Kerstin M Lundberg och  Katarina Wikars tre radioprogram om Harry och Moa Martinson. Programmen återutsändes i januari 2019, i något nerklippt form, i programmet “Lundströms special” i radions P1. Det tredje programmet, “Harry kom hem!”, handlar om Moa och Harry och deras stormiga konstnärsäktenskap. Här kan du höra programmet, där vi bl.a. får besöka Moas torp och höra Moas sondotter Harriet Thurgren m.fl.

Moas Betty-serie

Författaren och 2014 års Moa-pristagare Kristina Sandberg har i en understreckare i Svenska Dagbladet skrivit om Moas fyra böcker om Betty. I avsnitt 11 i podcasten Hemmafru samtalar Kristina om Betty-böckerna med konstnären Sven Teglund.

Torparhustrun som erövrade ett land

Litteraturväven är ett poddradioprogram från Oxelösunds bibliotek, som lyfter fram gestalter ur litteraturhistorien. Kring den 20 varje månad sänds ett nytt avsnitt. Ett av programmen handlar om Moa Martinson: Torparhustrun som erövrade ett land. Programmet är gjort av Jonas Stål, och Beatrice Berg och Dick Lundberg står för inläsningarna.

Moa Martinson – Landsmodern

Den 7 februari 2019 hade Maj Wechselmanns film om Moa Martinson premiär. Här finns en trailer om filmen. Wechselmann arbetar också med en bok om Moa och Harry och här kan du läsa ett utkast. 

När Moa mötte Harry

“Det kan låta som en saga att två av Sveriges mest kända författare möttes och fattade tycke.” Så skrev Peter Bergström den 6 maj 2020, och tillägger att det var en saga kantad inte bara av kärlek utan också av svårigheter. Här kan du läsa Peter Bergströms text, publicerad på KB:s hemsida.

Moa Martinsons far hittades efter 120 år

Släktforskaren Annika Johansson i Ulrika, någon mil från Vårdnäs, har forskat efter Moa Martinsons okända far. Det kan du läsa om här, under rubriken Moa Martinsons far hittades efter 120 år.

En tur i Moa Martinsons fotspår

På initiativ av Lou-Lou Hillstad i Nynäshamns kultur- och fritidsnämnd finns sedan sommaren 2022 en kulturstig med informativa skyltar om olika platser i Sorunda, Ösmo och Nynäshamn med anknytning till Moa Martinson.

Nynäshamns kommun har bekostat och framställt skyltarna och även en folder med en karta över skyltarnas placering och ytterligare information. Innehållet i foldern och på skyltarna har tagits fram av Harriet Thurgren, Annika Forsmark och Lou-Lou Hillstad, medlemmar i Moas Vänner. Följ Moa i spåren!

Ungdomar skriver om Moa Martinson och Ivar Lo-Johansson

Eleverna Juno Traung och Felix Sjögren på gymnasieskolan Södra Latin i Stockholm har, med läraren Marie Naessen-Stub som handledare, skrivit ett examensarbete om Moa Martinsons Mor gifter sig och Ivar Lo Johanssons Bara en mor. I uppsatsen, med titeln “De små förhållandenas kvinnor: en genusanalys av kvinnorna i arbetarförfattarna Moa Martinsons Mor gifter sig och Ivar Lo-Johanssons Bara en mor” lyfter de fram likheter och skillnader i författarna gestaltning av mödrarna Hedvig i Mor gifter sig och Rya-Rya i Bara en mor. Hela uppsatsen finns att läsa här.

Tal av Moa Martinson år 1939

Moas Vänner har från Lars Englund i Vattholma fått ett tal som Moa höll den 24 mars 1939 på Smålands Nation i Uppsala. Lars mor, Gerd Ericsson, var då 17 år gammal och det är hon som har sparat talet. I följebrevet till talet skriver Lars bland annat att hans mor inte var akademiker och antagligen inte deltog i festligheterna. Han fortsätter: ”Hon kanske hjälpte till med att servera festdeltagarna? Troligtvis har talet gjort intryck på henne, annars hade hon inte sparat talet under alla dessa år.” Hela talet finns här.